Ty_riket_20150203_webb

Ty riket är ditt

Therése Granwald

Vad händer om man bestämmer sig för att ge upp sig själv fullständigt för någon annan, och hur hänger det ihop med kärlek? Vilken är den totala hängivelsen? Vad sker när man lovar att stanna oavsett vad? Vem är man när man gett upp sitt eget rike?

Anna lämnar livet och vännerna i stan för en sommar i huset invid älven, långt ute på landet tillsammans med sin pojkvän. Långsamt driver dagarna förbi, de är utelämnade åt varandra, åt tystnaden och det ständigt växande trycket mellan dem. Han vet att hon ska lämna honom. Hon har lovat att aldrig gå, att han är den enda hon kan älska.

Eva är bara 17 år gammal när hon förälskar sig i mannen hon möter i Hoffmanns fotoateljé. Och även om han aldrig vill vara bara hennes följer hon honom upp bland bergstopparna och ner i bunkerns mörker. För hon vet att inget smickrar så mycket som viljan att dö för någon.

Sara befinner sig i ett låst rum. Men rummet är en fristad, en frihet jämfört med livet utanför, livet innan, i församlingen där hon förlorat det egna jaget, i en relation som drivit henne till att skjuta en annan människa.

I en fiktion, skrämmande nära verkligheten, berättar Therése Granwald genom dessa tre kvinnoöden om makt, rollspel och den ibland förödande romantiken.

Fakta

Ty riket är ditt

Författare: Therése Granwald Omslag: Annika CarlssonISBN: 978-91-982119-1-7Utgivning: 2015-04-30

Beställ boken från

Recensioner

"Romanen efterlämnar tankar om att kärlekens olyckliga öden kan drabba vem som helst. Granwald använder sig av ett fantastiskt, berörande språk som lämnar öppet för tolkning."

Damernas värld, nr 6 2015

"Lyriskt medveten romandebut"
"[...] en utmejslad prosa på ett lyriskt medvetet språk. […] Granwalds romankomposition och tidsperspektiv är därtill som hämtade ur en manual för hur ett konstverk skall se ut."

Jan Karlsson, Borås Tidning, 20150516

"Gotländska debuterar med välskriven triosonat."

"Efter att ha undervisat i skrivandets konst för blivande [?] författare är det nu på något sätt, för henne själv upp till bevis. En något nervpirrande situation kan man tänka. [...] Men Therése kan vara lugn. Det här är en ur många synvinklar välskriven roman."

"Det finns många fina formuleringar som jag prickat för, melodislingor som lyfter texten. 'Det finns inga förlustfria svängningsrörelser. Vi tappar ständigt energi till vår omgivning. Vi är i friktion.' […] Om jag fortsätter med musikaliska liknelser skulle jag vilja kalla 'Ty riket är ditt' för en kammarmusikalisk roman, en förunderligt väl skriven triosonata. [...] Det är bara att börja vänta på nästa roman av Therése Granwald."

Håkan Andersson, Gotlands tidningar, 20150526

"Kusligt om att ge upp sig själv"

"Lundabon Therese Granwalds debutroman Ty riket är ditt handlar om att ge upp sig själv för någon annan, för det du tror är kärlek. Det skulle kunna bli pretentiöst och tillgjort men Granwald klarar av att göra det mänskligt på ett både skickligt och kusligt sätt [...] Granwald belyser mästerligt männens makt i patriarkatet, hur de kan styra och kontrollera."

Paula Rooth, Skånes Fria, 20150529

"Stämningen är så tryckande att man skulle kunna ta på den och det känns stundtals riktigt, riktigt jobbigt (fast på ett bra sätt).

Boken väcker också den intressanta frågan vad som egentligen är kärlek, något som jag tror att vi alla behöver fundera på.

Tummen upp, upp till Theréses bok!"

Bokblogg, Chriss The Ninja Pirate, 20150525

"När romandebutanten Therése Granwald gestaltar maktspel i kärleksrelationer gör hon det bra, med imponerande känslighet i det språkliga detaljarbetet. I korta poetiskt stämningsladdade scener varvar hon tre berättelser om kvinnor som manipuleras till undergivenhet av narcissistiska män. Granwald visar skickligt, utan några standardformulär, hur en nedbrytningsprocess vid psykologisk misshandel kan gå till. Till slut uppfattar den utsatta sig själv som dum och oren. [...] Ingenting är förenklat när Granwald skriver. I männens självuppfattning underkastar sig även de: diktatorns yttersta plikt är den inför sitt folk, musikern uppoffrar sig för konsten och prästen knäböjer i Gudsfruktan."

Sydsvenskan, Anneli Jordahl, 20150608

”Tät romanväv om destruktiv kärlek [...] Therése Granwald har valt ett angeläget tema, kvinnor som ger upp sina liv för dominanta och manipulativa män, kvinnor som blir fysiskt och psykiskt misshandlade och inte förmår bryta mönstret. [...] Ty riket är ditt är en genomarbetad och välskriven sorgesång med en efterlängtad glimt av ljus.”

Karin Holm, Hallandsposten 20150616 & GP 20150621.

"Språket är registrerande, dialogen knapp, berättelsen är ofta elliptisk och poetisk och varje ord laddas med mening. Romanen blommar ut till något annat än enbart närgångna skildringar av parrelationer, eftersom den på olika sätt också fångar in större perspektiv som rör sexualitet, kärlek och makt. Therése Granwald har skrivit en stark och berörande debutroman."

Ann Öhrberg, BTJ-häfte nr 16, 2015